Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Root στο Galaxy S

Root στο Galaxy S και τι είναι root?


http://www.phonebunch.com/phone-pictures/samsung_i9000_galaxy_s-17%20(3).jpg

 Τι είναι root?


"Root" λέμε το λογαριασμό που έχει πρόσβαση σε ΟΛΑ τα αρχεία ενός συστήματος linux (το Android βασίζεται στο linux). Αυτός ο χρήστης λέγεται και superuser. Όταν λέμε θα rootάρω το τηλέφωνο / είμαι root / έχω root, σημάινει ότι έχουμε πρόσβαση στο λογαριασμό του superuser (su). Eίναι το αντίστοιχο ακριβώς του administrator account σε ένα σύστημα windows.
Είναι επίσης κάτι αντίστοιχο με το να αποκτήσεις πρόσβαση στα Symbian αρχεία ενός τηλεφώνου Nokia, ή με το να κάνεις jailbreak ένα iphone.

(Κάτι που μπορεί καμιά φορά να δημιουργήσει σύγχυση, είναι ότι επίσης "root" λέγεται το πάνω-πάνω επίπεδο των φακέλων σε ένα σύστημα linux. Δηλαδή ο φάκελος εγκατάστασης μέσα στον οποίο περιέχονται όλοι οι υπόλοιποι φάκελοι του συστήματος. Είναι ο ' / ' φάκελος (αντίστοιχος του C:\ σε ένα pc), και το home directory του superuser account.)

Γιατί να γίνω root στο Galaxy S μου;


Δε χρειάζεται να γίνει κάνενας "root" αν δε θέλει. Απλά, αν είσαι root, έχεις πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του συστήματος και μπορείς να κάνεις αλλαγές που ένας κανονικός χρήστης δε μπορεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διορθώσεις κάποιο πρόβλημα και να αλλάξεις δικαιώματα σε αρχεία, έχεις με λίγα λόγια τον πλήρη έλεγχο του συστήματος. Aν δεν έχεις root, είναι σα να έχεις ένα PC και να μην είσαι ο administrator αλλά ο guest account. Φυσικά το root έρχεται με τους κινδύνους ενός administrator account, διότι αφού έχεις τον ΠΛΗΡΗ έλεγχο, μπορεί αν είσαι άσχετος να σβήσεις πράγματα που δεν πρέπει. (Γι'αυτό και π.χ. η Microsoft δε δίνει by default administrator δικαιώματα στα Windows).

Πράγματα που μπορείς να κάνεις ως root στο Galaxy περιλαμβάνουν:
- Εγκατάσταση extra εφαρμογών που χρειάζονται πρόσβαση στα αρχεία του συστήματος (π.χ. εφαρμογές για πλήρες backup).
- Αφαίρεση εφαρμογών του συστήματος που δε θες να έχεις
- Μεταφορά εφαρμογών στην κάρτα SD.
- Διόρθωση κάποιων προβλημάτων π.χ. το στραβό G-sensor σε κάποια μοντέλα που νομίζει ότι το τηλέφωνο γέρνει, το wifi bug που σου σκοτώνει το wifi αν βάλεις κάποιο static IP με το ίδιο όνομα, κ.α.
- Εγκατάσταση lagfix που κάνει το τηλέφωνο πιο γρήγορο.
- Διαφορετικά εικονίδια, π.χ. για τη μπαταρία.
- Kαλύτερη διαχείριση μνήμης.
- Πρόσβαση στα επί πληρωμή apps του market, αν είναι απενεργοποιημένα, όπως ήταν στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα.
- Development, μπορείς ως root να φτιάξεις custom ROMs.
- Reboot εκ των έσω, οverclock undervolt, etc.
- Όχι πια ενοχλητικές διαφημίσεις στα free apps.
- Ξεκλείδωμα από τον πάροχο, και πολλά άλλα.
Mε λίγα λόγια, είσαι EΣΥ ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου σου, και όχι η Samsung ή η Google.

 Τί κίνδυνος υπάρχει; Θα χάσω τα δεδομένα μου;

http://restermobile.com/wp-content/uploads/2010/11/root-galaxy-s-capture.jpg
Ειδικά για το Galaxy, το root είναι πανέυκολη διαδικασία και δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Και όχι, δε χάνονται δεδομένα. Σε άλλα android τηλέφωνα (G1, Desire), η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη, αλλά στο Galaxy αρκεί να αντιγράψεις 3 αρχεία στο σύστημα μέσω του android recovery mode (éclair), ή χρησιμοποιώντας ένα παραθυράκι του λειτουργικού (froyo). Ο κίνδυνος, όπως είπα και παραπάνω, δεν έγκειται στη διαδικασία του rooting, αλλά στο τί θα μπορείς να κάνεις ΑΦΟΥ γίνεις root. Μπορεί ας πούμε να πας και να σβήσεις ΟΛΑ τα αρχεία μέσα στο τηλέφωνο, μετά θα σου φταίει κανένας όταν δεν θα ανάβει;

Επαναλαμβάνω, το να γίνεις root είναι τελείως ακίνδυνο. Δε σβήνει τίποτα, δεν αλλάζει τίποτα, απλά προσθέτει μια extra εφαρμογή, την εφαρμογή του superuser. To να κάνεις firmware update, lagfix και άλλα, είναι πολύ πιο επικίνδυνες διαδικασίες, γιατί ΑΛΛΑΖΟΥΝ το σύστημα. Το root δεν αλλάζει το σύστημα, σου δίνει απλά τη δυνατότητα να το αλλάξεις.

 Θα χάσω την εγγυησή μου;


Ναι, για όσο είσαι root. Η Samsung δε θέλει να είσαι root, και να μπορείς να σβήσεις και να αλλάξεις πράγματα που αυτή αποφάσισε να βάλει στο τηλέφωνο, γιατί έτσι αν κάνεις βλακεία θα φταις εσύ. Οπότε αν γίνεις root, αυτόματα χάνεται η εγγύηση. Το θέμα όμως είναι ότι μπορείς να ΞΕγίνεις root, και τότε μαγικά θα ξαναέχεις εγγύηση. Βλέπε την επόμενη παράγραφο.

Κι αν δε θέλω να είμαι πια root;


Στο Eclair και Froyo, η διαδικασία, όπως είπα και παραπάνω, είναι απλά 3 αρχεία που περνάνε στο τηλέφωνο. Αν δε θες να είσαι πια root, ή ξέρω γω θες να γυρίσεις το τηλέφωνο για σερβις ή κάτι σχετικό με την εγγύηση, απλά βγάζεις αυτά τα 3 αρχεία, και δεν είσαι πια root. Αυτό ήτανε. Ότι πιο απλό και ανώδυνο. Στο Gingerbread είναι λίγο πιο πολύπλοκο, μιας και ο μόνος τρόπος για root είναι μέσω kernel. Για να γίνεις unroot εκεί πρέπει να ξαναφλασάρεις τον οriginal kernel, αφού αφαιρέσεις όλα τα σχετικά με root πράγματα. Ή πιο απλά, φλασάρεις ξανά το Gingerbread firmware ολόκληρο μέσω Odin, και το γυρνάς σε εργοστασιακή κατάσταση.

http://www.dkszone.net/wp-content/uploads/2011/03/root_galaxy_s_android_2.3.3_5.jpg
Οδηγίες (Eclair):
1. Βάλε το τηλέφωνο σε USB Debug mode (Εντοπισμός σφαλμάτων USB): (Ρυθμίσεις - Εφαρμογές - Ανάπτυξη - τικ στον Εντοπισμό σφαλμάτων )
2. Aν δεν έχεις εγκαταστήσει το Kies που τους περιέχει, χρειάζεσαι drivers. Εδω για 64 bit
http://drivers.softpedia.c...dows-x64.shtml
Εδώ για 32 bit
http://drivers.softpedia.c...dows-x86.shtml
Αν έχεις το Kies, πήδα αυτό το βήμα και συνέχισε με το βήμα 3.
3. Ξεζίπαρε τα περιεχόμενα του GalaxyS_One-Click_Root_Greek.zip που κατέβασες, σε ένα φάκελο στον υπολογιστή σου.
4. Σύνδεσε το τηλέφωνο στον υπολογιστή με το καλώδιο (θα βγει ένα κόκκινο τρίγωνο πάνω αριστερά στο τηλέφωνο), και κάνε κλικ στο Galaxy_one_click_root.exe.
5. Kλίκαρε το κουμπί Οne-Click Root, θα βγεί ένα παράθυρο εντολών Windows με οδηγίες, ακολούθησέ τις.
Αυτό ήτανε, είσαι root.

Aν αργότερα για λόγους εγγύησης δε θέλεις πια να είσαι root, πατάς το άλλο κουμπί, προφανώς.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παραπάνω μέθοδος δε δουλεύει στις καινούριες εκδόσεις Froyo.

- Για Froyo (2.2 και 2.2.1) firmwares (δουλεύει και σε Eclair):

Αυτή τη στιγμή, ο μόνος "one click" τρόπος που δουλεύει στις επίσημες εκδόσεις Froyo (2.2 και 2.2.1). θέλει σύνδεση σε PC, και είναι το superoneclick root 2.3.3.

O παραπάνω τρόπος χρησιμοποιεί ένα hack που λέγεται "rageagainstthecage".

- Για Gingerbread (2.3.x) firmwares

H Google απ'ότι φαίνεται έχει κάπως μπλοκάρει το rageagainstthecage που ανέφερα πιο πάνω στο Gingerbread. Μέχρι να βρεθεί τρόπος για να ξαναδουλέψει, ο μόνος τρόπος για root είναι το φλασάρισμα άλλου kernel με Odin. Yπάρχουν αρκετά που σου δίνουν root, εδώ παρουσιάζουμε τα κοντινότερα σε stock. Αναλυτικότερα:

- CF-Root:
Ο καλύτερος τρόπος κατά πολλούς για root στο gingerbread αυτή τη στιγμή, είναι το διαδεδομένο CF-root kernel του Chainfire. Περιέχει πια πολλά περισσότερα πράγματα από απλό root, και κατά τη γνώμη μου δεν είναι για αρχάριους, αλλά δε θα τα αναλύσω εδώ. Θα δώσω οδηγίες για απλή πρόσθεση root. Όποιος θέλει να μετατρέψει το σύστημά του σε ext4, να αλλάξει bootanimations ή να αρχίζει προγράμματα μέσω init.d, να κάνει NAND backups, samba networking και άλλα πολλά που τώρα πια κάνει το CF-root, ας διαβάσει το thread στο XDA forum . Όπως και στις περιπτώσεις με Froyo και Εclair, καταλήγουμε σε τηλέφωνο που δουλεύει με το Kies, και το μόνο παραπάνω που έχει είναι το root. Από κει και πέρα είναι στη διάθεση του καθενός να του κάνει ό,τι θέλει, ανάλογα με το πόσο προχωρημένος είναι.

Δίνω οδηγίες για root των επισήμων I9000XWJVI και I9000XXJW4 έκδοσεων, που αυτή τη στιγμή είναι οι τελευταίες για Ελλάδα και Αγγλία:
(ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό κάνει -προφανώς- ΜΟΝΟ για τις JVI και JW4, και όχι για οποιαδήποτε Gingerbread)
* Κατέβασε το αρχείο CF-Root-XW_DBT_JVI-v3.7-CWM3RFS.zip (για JVI) ή CF-Root-XX_OXA_JW4-v4.4-CWM3RFS.zip (για JW4) και αποσυμπίεσέ το.
* (USB) Αποσύνδεσε το τηλέφωνο από το PC (αν είναι συνδεδεμένο)
* Άνοιξε το Odin
* Βάλε το CF-Root-...........tar αρχείο που ήταν μέσα στο zip στο πεδίο PDA.
* (USB) Βάλε το τηλέφωνο σε download mode με τα 3 κουμπιά (vol. down + home + power), και σύνδεσε το τηλέφωνο στον υπολογιστή με το καλώδιο.
* Στο Odin, να ΜΗΝ είναι τικαρισμένο το re-partition.
* Πάτα το start.
* Περίμενε να κάνει reboot το τηλέφωνο. Αυτό ήτανε.

Σημείωση: Το μόνο "πρόβλημα" με αυτή τη μέθοδο είναι ότι βγάζει τον ήχο εκκίνησης, γιατί δεν υπάρχει χώρος αλλιώς για το νεό kernel. Όσοι θέλουν πάντως μπορούν να τον προσθέσουν αργότερα, αν κάνουν λίγο χώρο (π.χ. με την Ελληνική έκδοση του Swype που είναι μικρότερη σε μέγεθος από την αρχική).


- Custom kernels:
Root γίνεται και με custom kernels (π.χ. semaphore, speedmod, voodoo, dark core κ.α.), αλλά δε θα επεκταθώ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου